BAROMUZ İSTANBUL BAROSUNUN MERKEZ BİNASI ÖNÜNDE TUTULAN 'DEMOKRASİ İÇİN DAYANIŞMA NÖBETİ'NE KATILMIŞTIR.
Tarih: 16.05.2019| Okunma Sayısı: 892

Baromuz İstanbul Barosunun merkez binası önünde tutulan 'Demokrasi İçin Dayanışma Nöbeti'ne katılmıştır.

 

KONUŞMA METNİ

 

Öncelikle Kırklareli Barosundan, Kırklareli Barosu üyesi meslektaşlarımızın çok derin  selamlarını, saygılarını getirdim, sizleri Kırklareli Barosu adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Barolar olarak, ülkemizin hukuk ve demokrasi anlamında karanlık bir tünelden geçtiğinin farkındayız ve bu süreçte yaşanan hukuksuzlukları tam anlamı ile  engelleyemesek de bu hususta  itirazlarımızı tarihe bir not olarak düşüyor ve yılmadan düşmeye de devam edeceğiz.  Rumen asıllı Amerikalı  ünlü yazar Elie Wisel'ın dediği gibi “Adaletsizliği engelleyecek gücünüzün olmadığı zamanlar olabilir; fakat itiraz etmeyi beceremediğiniz bir zaman asla olmamalı.” Ve avukatlık mesleği özünde itiraz etmeyi gerektirdiğinden gördüğümüz her hukuksuzluk, her adaletsizlik karşında itirazlarımızı bıkmadan usanmadan yapmaya devam edeceğiz.  Bu vesile ile yakın zamanda yaşadığımız  YSK tarafından yaratılan  hukuksuzluğu, adaletsizliği demokrasimizin ve hukukun üstünlüğünün güçlenmesi için haykırmak Avukatlık mesleğinin varlık sebebidir. Bunun için gerçekleştirilen bu demokrasi nöbetinin düzenlenmesinde emekleri geçen başta İstanbul Barosu değerli başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile değerli yönetim kurulu üyelerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kırklareli Barosu olarak bu mücadelede sizlerle olduğumuzu burada öncelikle ifade etmeliyim.

 

Seçimler demokrasilerin bayramı diyorduk  yakın bir zamana kadar. Yakın bir zamanda diliminde geçirdiğimiz seçim sürecinde ise bu bayramın yine hukuk eli ile katledildiğini ve bu katli yapanın da Seçim Hukukunun en tepesindeki kurum olan YSK’nın bizzat kendisi olduğunu üzülerek gördük ve yaşadık.

.

Seçim Hukukunda süreler ve itirazlar açıkça belirlenmiştir. İşin esasında seçim hukukunun temelinde bu süreler ''akıllarda'' soru işaretlerinin kalmaması için getirilmiş kesin ve uyulması gereken kurallardır. Yine seçim hukukunda somut olmayan gerekçeler ile yapılacak itirazların kabulü  de mümkün değildir. Ancak 31 mart seçimlerinde üzülerek gördük ki Yüksek Seçim Kurulu kendisini bağlayan hukuk normlarını ve kendi vermiş olduğu içtihatları dahi görmezden gelerek hukuki olmaktan uzak ve toplumsal vicdanı yaralayan bir çok karara imza atmış ve nihayetinde son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yeni bir seçim yapılması kararını tüm hukuk kurallarını yok sayarak tam kanunsuz bir karar şeklinde tesis etmiştir. Yüksek Seçim Kurulu almış olduğu bu karar ile ismini  Türk Demokrasi ve Hukuk Tarihine  kara harfler ile yazdırmıştır.

.

Kırklareli Barosu olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ sözünü bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu doğrultuda seçim sürecinde seçmenlerin iradesinin sağlıklı bir şekilde sandıklara  yansıtılmasının güvenliğinden sorumlu bir kurulun, temel ilkelerinin bağımsız ve tarafsızlık olması gerekirken bunları unutup birilerinin siyasi telkinleri doğrultusunda kararlar tesis etmesi hukuk ve demokrasi tarihimizde bir kara leke olarak kalacaktır. Hak, Hukuk ve Adalet için mücadelenin neferi olan biz Avukatlar hukukun çiğnenmesine, demokrasimizin ilga edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Halkın iradesine seçim hukukundaki en üst mercii tarafından yapılan bu hukuksuz müdahalenin ülkemizin demokrasisi ve toplumsal barışı üzerinde telafisi imkansız zararlar bırakacağının altını çiziyoruz. YSK’yı her türlü siyasi etkiden ırak olmaya, bir yargı oraganında bulunması gereken en temel ilkelerden olan bağımsız ve tarafsızlık ilkelerine sahip çıkmaya davet ediyor, Kırklareli Barosu olarak 23 haziran İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı seçim sürecinin sıkı takipçisi olacağımızı ifade ediyor ve YSK'nun 31 mart seçimlerinde almış olduğu tam kanunsuz kararla ilgili itirazlarımızı burada, sizler önünde kuvvetli bir şekilde haykırıyoruz.

 

(Speech Text:

First of all, I would like to greet you all on behalf of Kırklareli Bar Association and our members from Kırklareli Bar Association, and convey their regards to you.

Bar Associations are fully aware that our country is going through hard times in terms of rule of law and democracy, and we are committed to raise our objections to and fight against all unlawful attempts within that period, although we are not capable of preventing them completely. As Elie Wiesel, the famous American author of Romanian origin, states “there may be times when we are powerless to prevent injustice, but there must never be a time when we fail to protest”. The practice of law intrinsically requires protesting, so we are committed to persistently protest against any unlawfulness and injustice. It is the reason for being of the legal profession to announce to the world the recent unlawful and unfair situation caused by the Supreme Election Council of Turkey (YSK), in order to reclaim our democracy and rule of law. I would like to express my gratitude to the valued board members of Istanbul Bar Association, in particular to Mehmet Durakoğlu, Esq., Bar President, for their great efforts in organizing a democracy watch for that purpose. I should state my support to you that Kırklareli Bar Association will stand by you in all your efforts.

As the Kırklareli Bar Association, we remind once again that the Great Leader Mustafa Kemal Atatürk "Sovereignty, without any condition and reservation, belongs to the nation.'' In this respect, while the basic principles of a committee responsible for the security of the voters' will to be reflected in the polling stations in a healthy way should be independent and impartial, it will be a black mark in our history of law and democracy, forgetting them and establishing decisions in accordance with their political suggestions.We are the soldiers of the struggle for Rights, Law and Justice, we will never allow the lawyers to violate the law and to repel our democracy. We emphasize that this unlawful intervention by the highest authority in the electoral law to the will of the people will leave irreparable damages on our country's democracy and social peace. I would like to call YSK for keeping away from any political clout and abide by the basic principles for any judicial body, i.e. self-dependence and neutrality. Kırklareli Bar Association will monitor the whole process for the Istanbul Metropolitan Mayoral Election to be held on 23rd June, and we hereby strongly protest once again the unlawful decision made by YSK regarding the elections on 31st March.)

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. TURGAY HINIZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.