24 OCAK 2023 TARİHİNDE MERKEZ İLÇEMİZ ADLİYESİ VE İLÇELERİMİZDE BULUNAN ADLİYELERDE EŞ ZAMANLI OLARAK AVUKAT HAKLARI MERKEZİ TARAFINDAN 24 OCAK TEHLİKEDEKİ AVUKATLAR GÜNÜ MÜNASEBETİ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPILMIŞTIR.

24 Ocak 2023 tarihinde Merkez İlçemiz Adliyesi ve İlçelerimizde bulunan Adliyelerde eş zamanlı olarak Avukat Hakları Merkezi tarafından 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü münasebeti nedeniyle basın açıklaması yapılmıştır.

BASIN AÇIKLAMASI

Tehlikedeki Avukatlar Günü, 24 ocak  1977 tarihinde 4 meslektaşımızın Madrid’de  katledilmesi ile biz Avukatların meslek yaşamlarında sistematik olarak karşılaştıkları baskı ve tehlikelere dikkat çekmek amacıyla organize edilen bir gün olarak dünyada  kabul edilmiş ve tehlikede olanın sadece Avukatlar olmadığı, hak arama mücadelesinde yurttaşın haklarının da tehlikede olduğu bu suretle vurgulanmaya çalışılmaktadır. Bundan tam 3 yıl önce bu anlamlı gün Ülkemizde tehlikedeki avukatlara ithaf edilmesine rağmen o günden bugüne geldiğimiz nokta itibari ile değişen çok bir şeyin olmadığını büyük bir kırgınlıkla izliyoruz.

Türkiye’de avukatlar tehlikededir; zira Türk Hukuk tarihinin hiçbir döneminde yargı mekanizmasına bu derece ağır siyasi müdahalelerde bulunulmamış, savunma susturulmaya çalışılmamıştır.     Cumhuriyetin hiç bir döneminde  hukukun üstünlüğü endekslerinde ülkemiz, uluslararası  endekslerin en alt sıralarında bugünkü gibi yer almamıştır. Ve yine ülkemiz tarihi boyunca  yargının üç kurucu unsurundan biri olan savunma makamı olan Avukatların bu kadar tehlikede olduğu bir süreç yaşanmamıştır.

Evet bizler Tehlikedeyiz!

Biz Avukatlar; mesleğimizin tarihsel ve felsefi sorumluluklarını yerine getirirken, cübbemizin onurunu korurken, cumhuriyetimizin kurucu değerlerini müdafaa ederken, yurttaşın en temel haklarını savunurken, görevimizin başında hukuksuzluklara uğrarken, savunma hakkının yok edilmesine karşı direnirken; tehdit ediliyor, darp ediliyor, duruşmalardan atılıyor, tutuklanıyor ve hatta öldürülüyoruz! Ama bizler hala mesleğimizi tüm bu olumsuzluklara rağmen yılmadan icra etmeye çalışıyoruz.

Buradan bir kez daha haykırıyoruz; bizler hak arama yolunda mesleğimizi icra ederken aldığımız dosyaların

TARAFI değil, VEKİLİYİZ;

Dosyanın suçlusu değil, bir hakkın savunucusuyuz ki

Avukat; hukukun tarafıdır,

Avukat; Cumhuriyetin kurucu değerlerinin tarafıdır,

Avukat; en temel insan hak ve hürriyetlerinin tarafıdır,

Avukat; haksızlığın, hukuksuzluğun, adaletsizliğin, zulmün ve baskının tam karşısında demokratik hukuk devletinin yanında, yurttaşların  hak arama özgürlüğünün tarafıdır.

Bir kez daha yüksek sesle burada  sesleniyoruz:

Biz Avukatlar olarak; hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz. Var olduğumuz sürece daima  cumhuriyetimizin kurucu değerlerine, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkacağız. Mesleğimizin tarihinden ve cübbemizin onurundan aldığımız güçle ruhumuza işleyen mücadele azmini hep diri tutarak bu yolda mücadeleye azimle devam edeceğiz.

 

 

Çünkü bizler biliyoruz ki

Avukatların sesi kesilirse adaletin nefesi kesilir,

Avukatın sesi kesilirse yurttaşların da nefesi kesilir!

Biliyoruz ki Biz avukatız ve bir gün herkese lazım oluruz.

Ve yine biliyoruz ki; Tehlikedeyiz. Ve biz tehlikedeysek siz de tehlikedesiniz.

Kırklareli Barosu olarak bu günün önemine dikkat çektiğimizi, ülkemizde avukata karşı her gün artan şiddet olaylarının en önemli sebebi olan avukatlık mesleğini itibarsızlaştırma, avukatları hedef gösterme kampanyalarına karşı haklı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi, mesleğini yaparken baskı ve tehdit altında olan tüm meslektaşlarımız ile dayanışma ve birlik içinde olduğumuzu, bundan sonra da bu konuda mücadelemizin kararlılıkla devam edeceğini tüm kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

Kırklareli Barosu Avukat Hakları Merkezi