I. ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

 

Trakya Baroları I. Çocuk Hakları Çalıştayı Sonuç Bildirgesi;

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabulünün 30 ncı yılı etkinlikleri kapsamında; Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından, Kırklareli Barosu, Çanakkale Barosu ve Tekirdağ Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyelerinin katılımı ile 30.11.2019 – 01.12.2019 tarihleri arasında, bölgesel bazda sözleşme ihlaleri, önleyici tedbir ve uygulamalar ile çocuk adalet sistemi ana başlıkları altında Trakya Baroları I. Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

 

Bu Çalıştayda temel sorunlar dört alt başlık altında toplanmış olup;

  1. Çocuk Yaştaki Evlilikler;

Türk Medeni Kanunu 124 ncü maddesinde belirtilen evlenme yaşı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur hükmü, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur hükmü ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1. Maddesi uyarınca belirtilen  ‘’onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır’’ ile temel ilkesi ile çelişmektedir. Türk Medeni Kanunu’na göre 17 yaşını doldurmamış kızlar, Türk Ceza Kanunu’na göre 15 yaşını doldurmamış kızlar, Çocuk Koruma Kanununa göre 18 yaşını doldurmamış kızlar çocuk gelin sayılmaktadır. Bu nedenle öncelikle yasal düzenleme ile evlilik yaşı MUTLAK OLARAK 18 YAŞINA çekilmelidir.

 

 

Baroların;

 

değerlendirmede çocukların işlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz

bir hataya düştüğünün ortaya koyulması, çocukların birbirleri üzerinde tehdit, cebir ve

hile ile bağdaşan bir eylemi bulunmaması ve çocuklar arasında en fazla 3 yaş olması

şartlarının birlikte bulunduğu hallerde; tarafların çocuk  olduğu nazara alınarak, kovuşturma açılmasından ziyade tedbir kararları alınması için soruşturma makamlarından  talepte bulunulması ; ayrıca,  özellikle SSÇ olarak yargılanan (erkek çocuklara) yönelik mağduriyetin giderilmesi için  ivedilikle yasal bir düzenleme yapılmasını sağlayacak kamuoyu yaratılması girişimlerde bulunması,

 

  1. SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR ARASINDA SUÇ ÜSTLENME, SUÇA ÖZENDİRME, MÜKERRİR SUÇLULUK VE KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU;

 

 

  1. CEZA VE İNFAZ KURUMLARINDA BULUNAN ÇOCUKLAR (SSÇ) VE ANNELERİ YANINDA KALMAK ZORUNDA KALAN 0_6 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR

 

 

  1. İSTİSMAR;

 

 

Dağınık halde birçok yasa ve sözleşme metninde bulunan çocuklara ilişkin hükümlerin uygulamada ciddi aksaklıklara neden olduğu görülmekte, öncelikle çocuk adalet sisteminde revizyona gidilmesi ve çocuklara dair hükümlerin mümkün olduğunca tek bir yasal düzenleme içinde yer alması; Çocuklara özgü güvenlik tedbirlerin belirlenerek tek bir yasal düzenlemede toplanması ve uygulanabilirliğinin sağlanmasının gerekli olduğu hususları tespit edilmiştir.

Trakya Baroları Çocuk Hakları Komisyonlarının Çocuk Haklarına ilişkin Çalıştayları sürdürmesine ve ikinci Çalıştayın Mart 2020 tarihinde Kırklareli Barosunda yapılmasına karar verilmiştir.

Katılımcı Baroların Çocuk Hakları Komisyonlarının temsilcileri olarak, tespit ettiğimiz sorunların çözüm önerilerinin uygulanması ve çocuk adalet sisteminin geliştirilebilmesi amacı ile, 31.11.2019 ve 01.12.2019 tarihlerinde gerçekleştirilen Çalıştay ve Panelde ele alınan konuları rapor haline getirerek, yetkili tüm kurum ve kuruluşlar ile paylaşarak, çocuk haklarının içselleştirilmesi ve uygulanması için çalışmaya devam edeceğimizi bildirir ve katılımcılar  ile Çalıştayımıza iştirak eden Prof Dr Feridun Yenisey’e, Panelistlerimiz Cumhuriyet Savcısı Dr Cengiz Apaydın’a, Doç. Dr. Neylan Ziyalar’a ve Av. Aşkın Topuzoğlu’na ve  Kırıklareli Baro Başkanı Sayın Av. Turgay Hınız ile TBB Çocuk Hakları Komisyonu Temsilcisi Av. Burcu Düzen’e katkı ve emekleri için gönülden teşekkür ederiz.

 

KATILIMCI BAROLAR; Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ Baroları.