MESLEKTAŞLARIMIZA VE KAMUOYUNA

Meslektaşlarımıza  ve Kamuoyuna

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun 8.11.2019 tarihinde oyçokluğu ile almış olduğu 12 Baromuzun ‘Olağanüstü Genel Kurul’ toplantı taleplerinin reddedilmesi Türkiye Barolar Birliği tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.

Avukatlık Kanunu 115. Maddesinin 2. Fıkrası ‘ Birlik Yönetim Kurulu,  gerekli gördüğü hallerde veya en az 10 baronun yönetim kurulları yazı  ile isterse  Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır’ hükmüne amirdir.  Bu açık hüküm dahi bu hususta bir takdir yetkisinin bulunmadığını, olağanüstü genel kurul çağrı talepleri ile Birlik Yönetiminin bağlı olduğunu hatta birliğin asli görevinin bu taleplerin yerine getirilmesi olduğunu açıkça göstermektedir.

Hukukun en üst kurumlarından biri olan Birlik Yönetiminin, kanunun açık hükmüne rağmen bu hususu yok sayarak ilgili kararı tesis etmesi kabul edilemez. Yine bu kararın gerek alınması sırasında gerekse alınmasından sonra birleştirici unsura atfen   adında ‘BİRLİK’ sıfatını taşıyan bir kurumun birleştirici olmaktan uzaklaşarak ayrıştırıcı bir dil kullanmasını ise meslektaşlarımızın ve kamuoyunun dikkatine sunmayı bir borç biliyoruz.

Bizler Barolarız, birliğin vesayeti altında olmadığımızı, anayasa ve yasaların tanıdığı tüm yetki ve hakları sonuna kadar kullanacağımızı, bu hususta öncelikle demokratik hukuk devletinin tam anlamı ile tesisi için durmadan çalışmaya, insan hak ve özgürlüklerinin yılmaz savunucuları olmaya devam edeceğimizi önemle ifade ederiz.  Sonuç olarak Birlik yönetiminin almış olduğu bu hukuka aykırı karardan bir an önce dönmesini, Avukatlık Kanunu madde 115/2 amir hükmünün gereğini derhal yerine getirmesini bekliyoruz. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Kırklareli Barosu Yönetim Kurulu ve Delegasyonu