BASINA VE KAMUOYUNA;
Tarih: 9.02.2018| Okunma Sayısı: 1832

 

 


Basına ve Kamuoyuna;

Tüm Avukat Camiamızın ortak paydası Türkiye Barolar Birliğimizdir ve yine Birliğimizin adının başında geçen ‘’TÜRKİYE’’ kelimesi ise pusulamızdır. Türkiye’deki 79 Baro bir ağızdan der ki: Türkiye Barolar Birliği ile özdeşleşen ‘’TÜRKİYE’’ ifadesi savunmayı temsil eden Avukatların, Baroların ve Savunmanın güç kaynağıdır.

Ülke olarak geçirdiğimiz bu zor günlerde daha çok karşılıklı anlayışa ve kenetlenmeye ihtiyacımız varken; özelde Birliğimizin ve genelde Barolarımızın devlet katında en üst seviyeden çatışmacı ve ötekileştirici bir dil kullanılarak hedef alınmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Sustuk, sürç-i lisandır dedik ve dinledik; ancak sayın Cumhurbaşkanın bu söylemlerinin devam etmesi nedeni ile sesimizi duyurmanın zorunlu olduğunu anladık.

Bilinmelidir ki Türkiye Barolar Birliği gücünü Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndan almaktadır. Türkiye Barolar Birliği’nin yapısı ve kuruluşunun kaynağı ise Türkiye Cumhuriyeti Yasası olan 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’dur. Türk Anayasası ve yasaları ile düzenlenen bir kurumun adının başında da Türkiye ibaresinin olması ise işin doğasındandır. 1136 sayılı kanunun 109. maddesinde Türkiye Barolar Birliği; bütün baroların katılımı ile oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği haiz bir üst meslek kuruluşu olarak tanımlamaktadır.

Kısaca Türkiye Barolar Birliği ülkemizde var olan 79 Baronun ortak paydası, bileşenidir.

Türkiye Barolar Birliğinde geçen Türkiye ifadesi, yargının kurucu unsurlarından savunma makamının güç kaynağı ve varlık nedenidir. Türkiye ifadesi ile meslektaşlarımız bir aidiyet çerçevesinde buluştukları gibi bu ifade ile  ulusal çerçevede hukukun üstünlüğü, insan hakları, adil yargılanma hakkı gibi evrensel taleplerin hayata geçirilmesinde biz avukatların en temel misyonu da tanımlanmış olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, Türk halkının yargıdaki varlığı Türkiye Barolar Birliği ve Barolardır. Türkiye ifadesinin kaldırılması demek; bölünmüş, etnik, dini ve siyasi inançlara dayalı Baroların ortaya çıkmasına neden olacaktır ki bu durum aynı zamanda yargı sistemimizin ve neticede HUKUK DEVLETİ ilkesinin ciddi anlamda zarar görmesine neden olacaktır.

Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, biz Baroların varlığının sorgulanmasının bizleri derinden yaraladığını ifade etmeliyiz. Bulunduğu mevkii gereği, devlet katmanları arasında eşit mesafede ve organlar arasında işleyişte bir nevi tarafsız olması gereken sayın Cumhurbaşkanımızdan  bunun aksi bir tavır görmek, sözler duymak memleket olarak geçirdiğimiz dönem de düşünüldüğünde bizleri üzmüştür.

Yine önemle hatırlatırız ki: Baronun olmadığı yerde savunma olmaz, savunmanın olmadığı yerde ise adalet olmaz! Bugün itibari ile 109 bin üye sayısı ile devasa bir sayıya ulaşan Barolarımız ve TBB, Sosyal Yardımlaşma Fonu gibi meslektaşların sosyal yaşantıları kadar özlük haklarını da güçlendirici çalışmalar içerisindedirler. Bunun yanında stajyer kredileri ve stajyer yetiştirme gibi meslektaşların mesleki eğitimlerini de sağlamaktadırlar. Yine CMK ve Adli Yardım gibi hizmetler ile Barolarımız vatandaşlarımızın adalet mekanizmasına erişimde kilit rol oynamaktadırlar. Mevcut sistemden farklı olarak aynı il içerisinde birden çok baro kurulması düşüncesinin tüm bu hizmetlerin nasıl verileceği hususunda bir muamma olduğu, bunun yapılmaya çalışılmasının büyük bir kaosa sebebiyet vereceği açık ve nettir.

Ülke olarak zorlu bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde Barolarımızın birliğinin tek ışığı TÜRKİYE’dir. Türkiye Barolar Birliği çatısı altında 79 baro yeknesak olarak Türk Adalet Mekanizması içerisinde büyük Türkiye için çalışmaya devam etmekle birlikte ilelebet de çalışmaya devam edeceklerdir. Bu vesile ile ; birliğimizin isminde geçen ve savunma makamı olan bizlerin varlık sebebi TÜRKİYE ifadesine dokunulmaması ve yapılmak istenen değişiklerden bir an önce vazgeçilmesi, ülkemizdeki tüm hukuk sistemini çökertici tutum ve davranışlardan kaçınılması gerektiğini vurgular bir kez daha yaşasın bağımsız savunma yaşasın avukatlar, yaşasın Barolar, yaşasın Türkiye Barolar Birliği, yaşasın Türkiye, şeklinde haykırmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

 

                                                                                          Kırklareli Baro Başkanlığı


 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

23.04.2024
AV. TURGAY HINIZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.