Tarih: 20.11.2016| Okunma Sayısı: 1457

"Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın; çünkü bir çocuğun bir yetişkine öğretebileceği her zaman üç şey vardır: Nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmaktadır.”

Paulo Coelho

Kırklareli Barosu olarak Dünya Çocuk Hakları Gününü Kutluyoruz!

Hukuksal alanda uluslararası ortamda çocukların korunması amacı ile bir örgüt kurulması fikri  ilk defa 1894 yılında Jules de Jeune tarafından ifade edilmiştir. O zamandan bu zamana kadar dünyada yaşanan, gerek insanoğlunun gerekse doğanın sebep olduğu  yıkımlar sonucunda en çok çocukların etkilendiği gözlenmesi ile çocukların korunması gerektiği fikri uluslararası alanda pekişmiş ve hukuk normları da buna göre gelişim göstermiş, zamanla ulusal düzenlemelerde dahi bu durum somut olarak gözle görülür bir hal almıştır. Bu doğrultuda çocukların her durumda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmaları gerekliliğinden yola çıkarak çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunma haklarını vurgulamak için 1923 yılında yayımlanan Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından da onaylanarak yayınlandı.  Bu hususta uluslararası alanda son olarak dünyanın her yerindeki çocukların taşıdıkları temel değerleri ve yaşama, gelişme, korunma ve katılım dahil sahip oldukları hakların tanınıp güvence altına alınması yolunda Çocuk Hakları Sözleşmesi imzaya açılmış ve kısa sürede bu sözleşme çok sayıda devlet tarafından imzalanmıştır.

Uluslararası alanda yaşanan bu gelişmelere paralel, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından, dünyada daha önce eşi benzeri olmayan bir uygulama ile her 23 nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan edilmiş ve bugün çocuk bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Böylece çocuğa verilen önem daha Cumhuriyetimizin ilk yıllarında gösterilmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilk yıllarında yine Milletler Cemiyetinin yayınladığı Cenevre Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalayarak çocuk haklarına verilen önemi vurgulamıştır. Yine uluslararası alanda yapılan bir çok uluslararası düzenlemenin tarafı olunmuş, bu konuda iç mevzuatta da köklü değişikliklere gidilerek çocuk haklarının korunması yönünde ulusal anlamda büyük bir yol alınmıştır.

Gerek uluslararası alanda gerekse ulusal alanda yapılan pozitif düzenlemelere rağmen yine de bu hususta alınması gereken daha çok yolun olduğu bilincindeyiz. Hukuki konularda yaşanan birtakım sıkıntıların özellikle çocuk istismarı konusunda yaşanan olumsuz tablo karşısında sessiz kalamayacağımızı belirtmeliyiz. Yine güncel bir konu olarak çıkarılmak istenen yasanın, çocuk haklarının günümüzde gelmiş olduğu seviyeyi adeta yok edecek etkiye sahip olduğunu görmekteyiz ve biz hukukçular olarak bu durumu büyük bir endişe ile izlediğimizi burada belirtmeliyiz.  Ulusal ve uluslararası alanda kabul edilen standartlar gereği; çocuk kabul edilen birinin çocuk olmasından dolayı bir suçun mağduru  iken, yapılmak istenen bu olmasa bile, neticede suçun faili için adeta özel düzenleme yapılıyormuşçasına ve adeta bu suçun failinin ödüllendirilmesi ile sonuçlanabilecek birtakım yasal düzenlemeler yapılmaya çalışıldığını, yapılmak istenen düzenleme ile suçun mağdurunun adeta yok sayıldığını üzülerek görmekteyiz.  Yasa haline getirilmeye çalışılan  bu düzenlemelerin ise toplumda infiale sebep vereceği aşikardır. Bu konuda biz Hukukçuların sesinin daha gür çıkması gerektiğini düşünüyor bu tür yasal düzenleme çalışmalarının dahi çocuğun haklarını ihlal edeceğinin altını kalın bir çizgi ile çiziyoruz. Tüm bunlara ek olarak yapılmak istenen bu yasal düzenlemelerin  çocuk haklarının gelmiş olduğu seviyeyi adeta bertaraf ettiğini ve Kırklareli Barosu olarak en temel çocuk haklarına bile aykırı bu  düzenlemenin karşısında olduğumuzu burada bir kez daha önemle vurguluyoruz.

Son olarak eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın, orada en temiz cevapları bulacaksınız. Dünya Çocuk Hakları günü kutlu olsun. Kırklareli Barosu olarak çocuk haklarını ihlal eden her türlü davranışın karşısında olduğumuzu belirtir, çocuk haklarının gelişimi ve daha ileri bir düzeye çıkması için tüm çabayı göstereceğimizi burada bir kez daha önemle vurguluyoruz.

KIRKLARELİ BARO BAŞKANLIĞI

<<<Mart 2024><<