Kırklareli Barosu İnsan Hakları Komisyonunun 14.10.2015 tarihli Basın Açıklaması
Tarih: 14.10.2015| Okunma Sayısı: 1778


                                  İNSANLIK SUÇU OLAN TERÖRÜ LANETLİYORUZ
 

              Türkiye önemli bir jeopolitik ve jeostratejik konuma sahip laik, demokratik bir Ülkedir. Bunun yanı sıra Türkiye farklı kültürlerden gelen çok sayıda vatandaşa sahip bir ülkedir de. Bireysel bu farklılıklar Ülke anlamında bir zenginlik oluşturmakla beraber, bu özelliğimizin kötü niyetli çevrelerce kötüye kullanımı sonucu ülkemizde farklı kaynaklı terör olayları doğmuştur. Bu terör olaylarının büyümesinin nedenleri çok sayıda olsa da en önemlilerinden biri, çeşitli insan topluluklarının beraber yaşamaya çalışmasıdır. Beraber yaşama sürecinde kültürel farklılıklardan dolayı çatışmalar başlamıştır. Bu çatışmalar git gide daha da büyüyerek Türkiye’nin önemli bir sorunu olan “TERÖR SORUNU” haline gelmiştir. Son dönemlerde yaşam hakkının kaybedilişini en acı şekilde şehitlerimizde görmekteyiz. Şehitlerimiz değerli vatanımızı korumak, milletimizi terör sorunundan kurtarmak için canlarını feda etmektedirler. Son olarak Ankara tren Garında meydana gelen terörist saldırı Milletimizi derinden üzmüş,  yasa boğmuştur.

 

            Terörün kişilere, ailelere ve topluma pek çok etkisi söz konusudur. Bu etkilerin en yoğun ve sarsıcı yaşandığı alanların başında ise insan hakları gelmektedir. Bireyin bu haklarından en önemlisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. Maddesi kapsamında belirtilen “yaşam hakkı” dır.Yaşam hakkı insanlık için ne kadar önemli ise , bir hukuk devleti için de o kadar önemlidir.Devleti oluşturan parçalar sınırları çizilmiş toprak parçası ve o toprak parçası içerisinde yaşayan insan topluluklarıdır.Eğer devlet yaşam hakkının korunması bakımından etkili bir hukuksal koruma sağlamaz ise devleti oluşturan parça eksik kalmış olur.

 

            Anayasamızda da belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk`tür. Ulus Devlet günümüz Dünyasında bir zarurettir. Ulus Devlet vatandaşların temel özgürlük ve haklarının korunmasında ve geliştirilmesinde önemli bir role sahiptir. Bununla birlikte bireylerin de vatandaşlık bilincinin gelişimi son derece büyük öneme sahiptir.  Kaynağı ne olursa olsun Terörizm Ulusal olduğu kadar Uluslar arası da bir sorundur ve Terörizm bir insanlık suçudur. Bunun için Teröre karşı çözüm olarak, bireylerin vatandaşlık bilinci gelişmeli, kültür ve eğitim seviyesi dogma değil, hümanist bakış açısıyla ,çağdaş seviyelere yükseltilmelidir.Ulus Devletler bireyin temel hak ve özgürlükleri kadar,bireyin sosyal hak ve özgürlüklerine de saygılı olmalı ve buna hizmet etmelidir.

 

          Ulus Devletin ve onun bireylerinin huzur ve güvenliği için mücadele eden Mehmetçik, aynı zamanda insanlığa da hizmet etmektedir. Ümidimiz, terör sorunun biran önce son bulması ve Milletimizin bu kara günlerden kurtulup huzur ve barış içerisinde yaşamasıdır.  14/10/2015

 

                                                                         Kırklareli Barosu İnsan Hakları Komisyonu

                                                                              Başkanı Av. Mehmet Cem KENĞER

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. TURGAY HINIZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.