2012 Yılı Avukatlar Günü Basın Açıklaması
Tarih: 11.04.2013 23:00:00| Okunma Sayısı: 3112


SAYGIDEĞER MESLEKTAŞLARIM
 
DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI
 
Yine bir 5 Nisan gününde birlikteyiz. Ama bu kez hüzünlü ve biraz buruk bir şekilde. Zira daha birkaç gün önce değerli bir meslektaşımızı, Afyon Barosu Avukatlarından Av. Hüseyin Bürhan HAYRAN’ı menfur bir saldırı sonucu kaybettik.

Bu arkadaşımızın hukukçu olmanın ötesinde ne suçu vardı bilmiyoruz.  Ancak şundan kesinlikle eminiz. Hangi nedenle olursa olsun bir insanın hayatına kastedilmesi insanlık dışı bir davranıştır. Hele hele hayatına kastedilenin bir hukukçu olması ayrı bir faciadır.

Mazlumun sesi , güçsüzün gücü, hak aramak isteyenin ışığı olmaktan başka, hiçbir amaç gütmeyen biz  hukukçuların, bu gibi saldırılara maruz kalmalarını şiddetle kınıyor, değerli meslektaşımıza bir kez daha Allahtan rahmet, kederli ailesine ve meslektaşlarımıza başsağlığı dileyerek, bu gün avukata saldıran elin, yarın hukuki yardım için, yine bir başka avukatın kapısını çalacağını unutmaması gerektiğine işaret etmek istiyorum.
 
Saygıdeğer meslektaşlarım,

Bizler zor bir mesleğin mensuplarıyız. Ünlü bir düşünürün sarsıcı anlatımı ile “ iyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır”. Adil olmak ise en basit ifadesi ile haksızın elinden, hak etmediğini alıp hakkı olana teslim etmektir. İşte bizler bu manada, iyi olmaktan çok daha zor olan kutsal bir değerin mücadelesini  veren kişileriz.

Adaletin tesisinde mesleğimizin önemi tartışmasıdır. Her zaman ifade ettiğim üzere Avukat  kaba kuvvetin yerine adaleti koyan, ırk, renk, din, dil, sınıf ve cinsiyet ayırımı yapmadan insanlığın eşitliği için çalışan, başkasının hakkına ve hürriyetine saygılı davranmayı ilke edinen, astı olmadığı gibi, hiçbir zaman hiyerarşik bir üst de tanımayan, en kıdemlisi ile en kıdemsizi arasına fark koymayan onurlu bir meslek mensubudur.

Ne var ki bu güzel mesleğimizin sorunları her geçen gün biraz daha artmakta, haksız uygulamalar ve düzenlemelerle işlev alanı gittikçe daraltılmakta, birçok meslektaşımız, avukatlık mesleğinin özüne aykırılık teşkil eden engellerden ve saldırılardan ötürü görevlerini etkin ve verimli bir şekilde ifa edememektedir.

Bu engellerin ortadan kalkması, mesleğimizin sağlıklı bir hukuki alt yapıya kavuşturulması konusunda başlatılan bir takım çalışmalar olduğunu duymak bizleri memnun etmekle birlikte, bunların bir an önce sonuçlandırılması, özellikle avukatlık kanunun aksayan ve eskiyen yönleri ile yeniden ele alınması, güncel ihtiyaçları karşılayacak bir seviyeye getirilmesi, böylelikle kronikleşen mesleki sorunlarımıza çözüm üretilmesi, en önemli dileğimizdir.

Aksi takdirde, yüce Atatürk ün önderliğinde kurulan cumhuriyetimizin, gerçek anlamıyla demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmasından, savunma hakkının özgürce kullanılmasından ve adaletin tecellisinden söz edilmeyeceğini ısrarla ifade ediyor ve bu düşüncemizi  kamu oyunun dikkatine sunuyoruz.

Diliyoruz ki, artık savunmaya hak ettiği önem verilir, iddia- savunma ve yargı üçgeninde, eşitlik ve denge adil bir şekilde tesis edilir, hukuk her türlü değerin üstünde tutulur, adil, etkin ve hızlı bir yargılama için gerekli önlemler ivedilikle alınır.

Bu arada ilimiz özellinde, adliye teşkilatının ciddi bir fiziki mekan sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtmek istiyorum. Gerek merkez ilçemizde gerek diğer ilçelerimizdeki adliye binalarının yeterli kapasitede olmadığı açıktır. Bu ihtiyaç özellikle merkez ilçe adliyemiz bakımından had safhadadır. Okul olarak planlanan bir binanın dönüştürülmesiyle hizmete açılan adliye binamız, günümüz ihtiyacını asgari düzeyde dahi karşılamaktan uzaktır. Son derece kısıtlı çalışma mekanları, yetersiz duruşma salonları mesleğimiz ve adalete erişim bakımından ciddi sıkıntılar doğurmaktadır. Bu itibarla yetkilileri, İlimiz adliyesinin fiziki mekan sorununa, diğer bir ifade ile yeni bir adliye binası ihtiyacına  duyarlılıkla yaklaşmaya ve ivedi çözüm bulmaya davet ediyorum. 

Unutulmamalıdır ki en yıkıcı, en öldürücü yara haksızlık yarasıdır. Bunun tedavisi ise ancak evrenin ruhu olan adalet ile mümkündür.

Ne var ki fiziki mekan sorunları ile boğuşan bir adliyenin adaletin tecellisinde çekeceği sıkıntıları takdirlerinize arz ediyorum.  

Bu duygu ve düşüncelerle tüm meslektaşlarımın avukatlar günü kutlar, Kırklareli Barosu adına saygı ve sevgilerimi sunuyorum.   

 

                                                                  Avukat Harun SAYGILI 
                                                                                                   Kırklareli Barosu Başkanı

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. TURGAY HINIZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.