BİLİNDİĞİ ÜZERE, 16.02.2021 TARİH VE 31397 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN “35 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ” İLE, KDV TEVKİFATI UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR.
Tarih: 24.03.2021| Okunma Sayısı: 751

Türkiye Barolar Birliğine sorduğumuz uygulama ile ilgili gelen cevaba göre;

Bilindiği üzere, 16.02.2021 tarih ve 31397 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “35 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile, KDV tevkifatı uygulamasında değişiklikler yapılmıştır.

Barolarımız ve meslektaşlarımızın söz konusu düzenlemeler karşısında yapması gereken işlemlerle ilgili olarak Birliğimize ulaşan soru ve görüş istemleri karşısında, aşağıdaki açıklamaların yapılmasının yararlı olacağı kanaatine varılmıştır:

1. Barolarımızın Dışarıdan Tedarik Ettikleri Hizmet Alımları :

KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.1/b” bölümünde sayılan belirlenmiş alıcılara yapılan bazı hizmetler ile, yine aynı Tebliğin “I/C-2.1.3.2.13” bölümünde sayılan alıcılara yapılan diğer tüm hizmetler KDV tevkifatına tabi tutulmuştur.

Anılan Tebliğin “I/C-2.1.3.4.1” bölümüne göre KDV dahil bedeli 1.000,00-TL’yi aşmayan hizmetlerde tevkifat yapılmamaktadır.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları da Tebliğin gerek “I/C-2.1.3.1/b” bölümünde, gerekse (01.03.2021 tarihinden itibaren) “I/C-2.1.3.2.13” bölümünde sayılan alıcılar arasındadır.

Bu itibarla; Barolarımızın dışarıdan temin ettiği ve KDV dahil 1.000,00-TL’yi aşan aşağıdaki hizmetler üzerinden belirtilen oranlarda KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir:

Hizmet Türü

Tevkifat Oranı

01.03.2021’e

Kadar

01.03.2021’den

İtibaren

Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik – mimarlık ve etüt-proje hizmetleri

3/10

Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetleri

9/10

Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri

7/10

Yemek servis ve organizasyon hizmetleri

İşgücü temin hizmetleri

Yapı denetim hizmetleri

9/10

Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri, çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetleri

7/10

Spor kulüplerine reklam verme işlemleri

9/10

Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri

Yük taşımacılığı hizmetleri

2/10

Servis taşımacılığı hizmetleri

5/10

Her türlü baskı ve basım hizmetleri

7/10

Yukarıda sayılanlar dışındaki tüm hizmetler

5/10

Meslektaşlarımızın CMK Gereğince Görevlendirilmeleri Sonucu Ödenecek Avukatlık Ücretleri:

Bilindiği üzere, “Ceza Muhakemeleri Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre meslektaşlarımıza bu kapsamda yapılan ödemeler Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanmakta ve bu ödemeye dair serbest meslek makbuzları da ilgili Başsavcılık adına düzenlenmektedir.

Yukarıda belirtildiği üzere Tebliğin “I/C-2.1.3.2.13” bölümünde sayılan alıcılara yapılan ve KDV dahil 1.000,00-TL’yi aşan diğer tüm hizmetler KDV tevkifatına tabi tutulmuş olup, Adalet Bakanlığına bağlı Cumhuriyet Başsavcılıkları da anılan kurumlar arasında yer almaktadır.

Bu durumda, meslektaşlarımızca CMK kapsamında verilen ve tutarı KDV dahil 1.000,00-TL’nin üzerindeki müdafilik hizmetleri nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılıkları adına düzenlenen serbest meslek makbuzlarının da KDV tevkifatı yapılarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, KDV tevkifatında sorumluluk alıcıya ait olduğundan, CMK kapsamında ilgili Başsavcılığın tevkifat yapmaması ve talep etmemesi halinde, makbuzun tevkifat yapılmadan düzenlenmesi konusunda meslektaşlarımızın bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Meslektaşlarımızın Adli Yardım Kapsamında Görevlendirilmeleri Sonucu Ödenecek Avukatlık Ücretleri:

Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği hükümlerine göre, meslektaşlarımızca adli yardım kapsamında verilen hizmetler karşılığı yapılan ödemeler Barolarımız tarafından yapılmaktadır.

Yukarıda belirtildiği üzere Tebliğin “I/C-2.1.3.2.13” bölümünde sayılan alıcılara yapılan ve KDV dahil 1.000,00-TL’yi aşan diğer tüm hizmetler KDV tevkifatına tabi tutulmuş olup, 01.03.2021 tarihinden itibaren Barolarımız da anılan kurumlar arasında yer almaktadır.

Bu durumda, anılan tarihten sonra meslektaşlarımızca adli yardım kapsamında verilen ve tutarı KDV dahil 1.000,00-TL’nin üzerindeki avukatlık hizmetleri nedeniyle Barolarımıza düzenlenen serbest meslek makbuzlarının da KDV tevkifatı yapılarak düzenlenmesi, Barolarımızın da tevkif ettikleri bu KDV’yi 2 Nolu KDV beyannamesi ile beyan etmeleri gerekmektedir.

Mahkemelerce ve İcra Müdürlüklerince Hükmedilen Karşı Yan Dava ve İcra Vekalet Ücretleri :

Bilindiği üzere KDV Genel Uygulama Tebliğinin I-B/4 bölümünde, mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerinin avukatlara intikal etmesi halinde, bu ödemeler için davayı kazanana (müvekkile) düzenlenecek serbest meslek makbuzlarında KDV gösterilmesi gerektiği belirtilmiş olup, uygulamada da karşı yan vekalet ücretleri üzerinden KDV hesaplanıp ödenmekte idi.

Öte yandan, 7194 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine eklenen hükümle, karşı tarafa yükletilen vekalet ücretleri için tevkifatın müvekkil tarafından değil, ödemeyi yapan karşı yan tarafından yapılacağı öngörülmüştür.

Bu durumda, özellikle söz konusu düzenlemeden sonra karşı yan vekalet ücretlerinin “müvekkilden hizmet karşılığı tahsil edilen” bir ücret olarak nitelendirilemeyeceği ve bu nedenle KDV’ye tabi olmadığı düşünülmektedir.

Bu konuda Birliğimizce Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından bir özelge talep edilmesi ve gelen cevabın Barolarımız ve meslektaşlarımızla paylaşılması planlanmaktadır.

Bununla birlikte, her ne kadar yeni yasal düzenleme ile uyumsuz görünse dahi KDV Genel Uygulama Tebliğindeki düzenlemede değişiklik yapılmadığından, Gelir İdaresi Başkanlığının karşı yan vekalet ücretlerinin KDV’ye tabi olduğu yönündeki uygulamasında ısrar edebileceği ihtimal dahilinde olup, bu konuda idare ile ihtilaf yaşamak istemeyen meslektaşlarımızın;

• Karşı yan vekalet ücretlerini borçludan tahsil etmelerini müteakip ödemeyi yapan borçlu adına düzenlenen serbest meslek makbuzlarında KDV’yi hesaplamaları,

• Ödemeyi yapan borçlunun KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.2.13” bölümünde sayılan kurumlardan (5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajansları) olması ve borçlu tarafından talep edilmesi halinde makbuzda KDV tevkifatını göstermeleri,

Yerinde olacaktır.

Konuyla ilgili olarak Birliğimizce talep edilen özelgenin alınmasına kadar geçecek süre için meslektaşlarımızın karşı yan vekalet ücretlerindeki KDV konusunu Vergi Yargısına taşıyabilecekleri de tabiidir.

Meslektaşlarımızın Yukarıda Sayılanlar Dışında Düzenleyecekleri Hangi Makbuzların Tevkifata Tabi Olduğu:

Bilindiği üzere, KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.1/b” bölümünde sayılan kurumlara verilen danışmanlık hizmetleri öteden beri 9/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulmaktadır.

35 Seri Nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile anılan bölüme 01.03.2021 tarihinden itibaren “sigorta ve reasürans şirketleri, sendikalar ve üst kuruluşları, vakıf üniversiteleri ve mobil elektronik haberleşme işletmecileri” de dahil edilmiştir.

Bu nedenle meslektaşlarımızın anılan tarihten sonra bu kurumlara sağladıkları danışmanlık hizmetleri de (anonim şirketlere avukat bulundurma zorunluluğu kapsamında sağlanan hizmetler dahil) KDV tevkifatına tabi olacaktır.

Türkiye Barolar Birliği

Vergi Hukuku Komisyonu