KIRKLARELİ BARO BAŞKANLIĞI 65.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 17.07.2018| Okunma Sayısı: 1201

Bugün 17.07.1953 yılında temelleri atılan mesleki birlik ve beraberliğimizin simgesi Kırklareli Baromuzun 65. kuruluş yıldönümünü büyük bir heyecanla kutluyoruz. 65 yıl önce bugün çok zor şartlarda kurulan Baromuz, yine meslektaşlarımızın yılmadan, imece usulü çalışmaları neticesinde bugünlere gelmiş ve bugün itibari ile bünyesinde 246 avukat ve 28 stajyerimiz ile ilimizin önde gelen STK’ları arasında yer almayı başarmıştır. Bu vesile ile kuruluştan bugüne kadar Baromuzun gelişiminde katkısı olan tüm meslektaşlarımıza şükran ve saygılarımızı sunmayı bir borç biliyoruz.

Baromuz kurulduğu günden bugüne kadar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği aydınlık yoldan hiç ayrılmamış, Cumhuriyetin temel değerlerine bağlı kalarak laik, sosyal, insan temek hak ve özgürlükleri ve hukuk devleti kavramlarının gelişimi için yoğun mücadele vermiş, Cumhuriyetin ışığı ile mesleki birlik ve beraberliğimizin simgesi olmuş, olmaya da devam edecektir.

Değerli Konuklar;

Adalet mekanizması içerisinde Avukatın varlığının önemi yadsınamaz, insanlık tarihi boyunca adil yargılamanın vazgeçilmez sujesi olarak Avukatlık mesleği var olmuştur. Adil yargılamanın ilkesinin asli sujesi Avukatın gücü de kendisinin bağlı olduğu meslek örgütünün gücü ile doğru orantılı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Güçlü baro;  aynı zamanda vatandaşlarımızın haklarının daha iyi korunması, onların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasının temel güvencesi olmayı teşkil eder. Adalet mekanizması; hakimi, savcısı ve avukatı ile bir bütün olup bütünün parçalarının bir birlerinden üstün oldukları asla söylenemez. Yine hukuk; doktrini, felsefesi ve sosyolojisi ve her şeyden önce normu ile birlikte topyekün olarak toplumdaki bireyleri devletin bizzat kendisine karşı korunmasının tek dayanağı, tek silahı olup  bu aracın etkin ve işlevsel kullanılmasında en önemli işlevi de biz avukatlar ve Barolar yerine getirmektedir. Avukatsız ve her şeyden öte de Barosuz toplum, hukukun aydınlık yüzünden uzaklaşmaya ve demokrasi dışına çıkmaya matuftur.

Değerli Konuklar;

Baromuz kurulduğu günden bu güne kadar vermiş olduğu  CMK hizmeti ile ceza yargılamasında vatandaşlarımızın savuma haklarının etkin bir şekilde yerine getirilmesi için meslektaşlarımızın üstün gayreti ile çalışmıştır.Bununla birlikte Adli Yardım hizmeti ile de ekonomik durumu olmayan yabancılar ve vatandaşlarımızın haklarının korunması için  gereken yasal girişimleri yine meslektaşlarımızın üstün gayreti ile Baromuz yerine getirmiştir.  Sadece 2016-2018 yılı içerisinde 471 adli yardım başvurusu ve yine 10.029 CMK başvurusunun gereklerini yerine getirerek vatandaşlarımızın etkin hukuk yollarından yararlanmasını Baromuz sağlamıştır. Baromuz bununla da yetinmemiş yakın çevremizde vukuu bulan ve toplumda adeta infial uyandıran davalara da toplumsal görev bilinci ile müdahil olmuş ve iş bu davaların takipçisi olmuş, olmaya da devam edecektir.

Değerli Konuklar

Kırklareli Barosu kurulduğu günden bugüne Cumhuriyetimizin temel ilkelerine, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına karşı yapılan saldırılarda hiçbir zaman sessiz kalmamış, bugün de sessiz kalmamaktadır. Bu hususta Baromuz bölgesinde toplumun sesi olmuş, olmaya da devam edecektir. Ülkemizin içinde bulunduğu ahval ve şerait dahi hukukun üstünlüğünün ne kadar önemli olduğunu, demokrasimizin ve insan hak ve özgürlüklerinin ancak hukuk devleti kavramı ile var olabileceği gerçeğini bir kez daha bizlere göstermiştir.

Kırklareli Barosu, milli egemenliğin ve demokratik düzenin ancak hukuk devleti ile sağlanabileceği bilinci ile yargı bağımsızlığı ve hukuk devletine yapılan her türlü saldırı ile mücadele etmeye devam edecektir. Bu hususta mesleki olarak yaşadığımız zorlukların da farkında olarak bunların bir parçası değil bu sorunların çözümü olmaya devam edeceğiz.

Değerli vaktinizi fazla almadan son olarak önemle vurgulamalıyım ki: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği aydınlık yolda ilerlemeye, Cumhuriyetimizin köklerinden güç alarak ülkemizde demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığının güçlenmesi için Kırklareli Barosu olarak yılmadan mücadeleye devam edeceğiz. Hukukun bizlere tanıdığı bu kutsal mücadelede bu güzide kurumuzun ilelebet var olması dileklerimizle siz değerli konuklarımıza saygılarımızı sunuyorum.

KIRKLARELİ BARO BAŞKANLIĞI

<<<Mart 2024><<